Ziua Ultimului Moș, cu insecte, șerpi și gospodine în pielea goală

person Publicat de: Tănăsica list In: Legende și povești Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 1110

Ziua ultimului Moș de Iarnă.

Era odată un fecior de împărat, Alexa. El era tare blajin și, venindu-i vremea însurătorii, face acest pas, însă, imediat după cununie, fuge de la curte, alegând calea călugăriei. După mulți ani se întoarce acasă, dar părinții săi nu îl recunosc decât după ce fiul lor moare. Apoi, mai multe zile la rând, clopotele au sunat singure iar lumânările au stat în aer în jurul lui, oamenii numindu-l de atunci „Omul lui Dumnezeu”...

Se spune că, în ziua de 17 martie, gângăniile se trezesc la viață, șerpii ies din pământ și gospodinele dansează în pielea goală. Asta pentru că este un moment special al anului, când vine Alexa cel Cald și descuie pământul ca să-l pregătească pentru arat, după ce tot el, Alexa, l-a închis la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în anul de dinainte.

Alexa, sau Sfântul Alexie, este sărbătorit de creștini în fiecare an în ziua de 17 martie. El este și ultimul Moș din categoria celor nouă, care urmează celor nouă Babe, de la începutul lunii martie. Această zi este, astfel, o sărbătoare ancestrală, a strămoșilor.

Alexa, stăpânul șerpilor

Alexa este socotit și stăpânul șerpilor și al tuturor gujuliilor, așa că de numele său se leagă inclusiv trezirea la viață a insectelor și a târâtoarelor. 17 martie este considerată și Ziua Șarpelui.

La români, se știe, demult exista un celebru „șarpe al casei” care se bucura de mare prețuie în familie, pentru că el avea rolul de a apăra casa de blesteme. Ei bine, acesta și-ar relua atribuțiunile începând cu ziua de 17 martie, așa că orice șarpe întâlnit în această zi nu trebuia ucis, pentru că asta ar fi însemnat un mare pericol pentru ucigaș, în acel an. În schimb, un șarpe întâlnit în alte zile ale lunii martie trebuia ucis imediat, pentru că se spunea despre el că îi ia puterea celui care l-a văzut.

Alexa, patronul pescarilor

Printre numeroasele calități ale lui Alexa există, potrivit legendei, și cea de patron al pescarilor. Se zice că unii pescari țin post în această zi sau încearcă să prindă un peștișor pe care, după ce îl descântă bine în numele lui Alexa, îl mănâncă de viu pentru a avea un an spornic.

Ritualul gospodinelor în pielea goală

De Ziua lui Alexa, ca în orice sărbătoare, femeile nu aveau voie să lucreze. Ba mai mult, dezbrăcate în pielea goală, ele trebuiau să facă mult zgomot și să înconjoare casa de trei ori, cu petice aprinse în mâini. Apoi, făceau foc în mijlocul grădinii și ardeau gunoaiele din gospodărie. Ritualul avea scopul de a încălzi pământul și de a ține la distanță jivinele.

Prognoza meteo a broaștelor

Dacă broaștele cântau pentru prima dată înainte de 17 martie, primăvara era lungă, iar dacă ele cântau la Alexii însemna că urmau zile calde.

Îi mulțumim și de această dată prietenului nostru Marcel Lutic de la Iași, pentru informațiile despre Alexa și Ziua de 17 martie, prezentate cu multă inspirație și generozitate în cartea sa Timpul sacru. Sărbătorile de altădată (Ed. Kolos, 2009).

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password