Zilele Babei Dochia: Cum se alege „baba” și ce semnificație are ea

person Publicat de: Tănăsica list In: Legende și povești Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 1955

Cine este Baba Dochia și ce semnificație au „Babele”.

Când e baba ta? este cu siguranță una dintre întrebările cele mai frecvent rostite în aceste zile în România. Și asta pentru că, toată lumea știe, între 1 și 9 martie sunt Zilele Babei Dochia, zilele în care Baba Dochia este învinsă de nora ei, adică Anul Vechi (iarna) este nevoit să se retragă în favoarea anului nou (primăvara).

„Confruntarea” are loc timp de 9 zile, iar în fiecare dintre ele Baba își leapădă câte unul din cele 9 cojoace, până când este învinsă de tot și transformată în stană de piatră din cauza îndărătniciei ei.

Cum se alege „baba”

Înainte de 1 martie, mai ales femeile își aleg o zi dintre primele nouă ale lunii lui Mărțișor.

Cum e vremea în ziua respectivă, așa urmează să fie viața lor în anul curent.

Tot așa, mai demult, băieții aflau cum urmează să le fie nevasta. Obiceiul de a alege câte o babă între 1 și 9 martie își are originea în legenda Babei Dochia.

Babele se fixează înainte de luna martie, în două moduri: fie se alege la întâmplare, fie se alege în funcție după cum mic calcul numerologic, în funcție de data nașterii.

Mai exact, dacă data nașterii este în ziua de 3 a lunii, baba va fi pe 3 martie. Dacă, de exemplu, data nașterii este într-o zi de 17, atunci se adună cele două cifre, 1 cu 7, iar baba va fi pe 8 martie. Tot așa, dacă cineva e născut pe 28 a lunii, se adună 2 cu 8, care dă 10, iar apoi se mai adună o dată 1 cu 0, iar baba va fi stabilită pe data de 1, chiar de Mărțișor.

Ce semnifică „baba”

În funcție de cum este ziua respectivă, se crede că așa va fi tot anul pentru persoana care a ales acea „babă”.

Vremea din ziua aleasă este un barometru pentru întregul an și arată dacă va fi un an frumos, urât, norocos sau ghinionist. Alții spun că „baba” pe care o alegem ne descrie pe noi ca persoane.

Dacă vremea este mohorâtă înseamnă că așa este și persoana, sau dacă vremea este frumoasă și caldă înseamnă că persoana a cărei babă este în acea zi este frumoasă și are un suflet bun.

Se mai spune că primele 4 zile ale babelor arată cum urmează să fie anotimpurile:

1 martie mai este considerată baba de primăvară sau baba semănatului,

2 martie – baba de vară,

3 martie – baba de toamnă și

4 martie este baba de iarnă.

Ce se face și ce nu se face în 1 Martie – Ziua Babei Dochia

Mai demult, Ziua Babei Dochia trebuia să fie ținută ca o sărbătoare, numai torsul fiind permis.

Fetele mari care nu-și doreau soacre rele se sileau din răsputeri să nu muncească deloc pe 1 martie.

Motivul pentru care nu se muncea în această zi era că altfel baba Dochia s-ar fi mâniat așa de tare încât, scuturându-și cojoacele timp de 9 zile la rând, iarna s-ar fi prelungit. De 1 martie, ușile și ferestrele trebuie lăsate larg deschise, pentru a intra aerul de primăvară.

Tot în această zi, se spune, dacă oamenii mănâncă urzici, ei vor fi sănătoși tot anul.

Mulțumim și de această dată pentru informații prietenului Marcel Lutic de la Iași, care povestește cu multă inspirație și generozitate despre aceste lucruri în cartea sa, Timpul sacru - Sărbătorile de altădată.

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password