Filofteia, singura muceniță în port popular, este celebrată în 7 decembrie

person Publicat de: Tănăsica list In: Legende și povești Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 1727

Povestea Sfintei Filofteia, singura muceniță în port popular

Filofteia, „cea care îl iubește pe Dumnezeu”, este, probabil, singura muceniță reprezentată în icoane îmbrăcată în port popular. Ea este celebrată în fiecare an în data de 7 decembrie în România, începând cu anul 1950 când a fost generalizat cultul ei pe întreg cuprinsul țării.

Din informațiile publicate despre ea, aflăm că s-a născut pe la începutul secolului al XIII-lea și că a trăit undeva la sud de Dunăre, în Târnovo, capitala imperiului româno-bulgar. Mama sa era româncă din sudul Dunării și o femeie foarte credincioasă, care ia- insuflat și fetei dragostea de Dumnezeu și de oameni, de rugăciune, postul, faptele bune și o mulțime de alte virtuți demne de un suflet creștin.

Rămasă orfană de copilă, după moartea mamei Filofteia a crescut cu tatăl său, care s-a recăsătorit. Noua ei mamă vitregă, o femeie foarte diferită de adevărata ei mamă, nu a iubit-o pe Filofteia, o disprețuia și o pedepsea pentru toate obiceiurile ei creștine. Cu toate acestea, în ciuda bătăilor, a vorbelor grele și a tuturor greutăților la care au supus-o, Filofteia nu s-a abătut de le virtuțile ei și de la cuvintele Mântuitorului.

Când îi ducea mâncare tatălui său, la câmp, o parte o dăruia săracilor, iar într-o zi, când tatăl ei a văzut acest lucru, s-a înfuriat foarte tare, Atât de tare s-a supărat pe ea încât a lovit-o cu securea în picior, iar fata a murit pe loc. Locul rănit s-a umplut de lumină iar tatăl s-a înspăimântat foarte tare. Când a vrut să mute corpul, a constatat că acesta este atât de greu încât nu poate fi mișcat de la loc. A chemat pe mai marii cetății și ai bisericii. S-a făcut o slujbă acolo, însă nici după aceea trupul nu a putut fi mișcat, iar oamenii au tras concluzia că ea nu voia să fie dusă în Târnovo.

Atunci, ei au început să enumere mai multe nume de orașe, pentru a vedea unde să ducă trupul, iar când au spus Argeș, corpul s-a ușurat și a putut fi ridicat. Au înștiințat pe domnitorul român de la Argeș, Radu Vodă, zis Negru, cel care zidise și biserica. Acesta a pornit cu mult alai până la Dunăre, în întâmpinarea trupului Filofteei.

Trupul a stat în Argeș până la zidirea mănăstirii Curtea de Argeș de către Neagoe Basarab, unde au fost duse și unde se află și acum. Potrivit unor documente istorice, moaștele au stat în Târnovo până în 1393 când țaratul bulgar a fost ocupat de către turci, iar pentru a nu fi profanate, moaștele au fost dăruite lui Mircea cel Bătrân care le-a depus în biserica de la Curtea de Argeș.

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password