Du-te, Soare, vino, Lună, Sânzienele îmbună! Câteva minunății de-ale zânelor, în 24 iunie

person Publicat de: Tănăsica list In: Legende și povești Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 3939

Legenda Sânzienelor.

Du-te, Soare, vino,

Lună Sânzienele îmbună,

Să le crească floarea - floare,

Galbenă, mirositoare,

Fetele să le adune,

Să le prindă în cunune,

Să pună la pălărie,

Floare pentru cununie,

Babele să le rostească,

Până-n toamnă să nuntească.

Du-te, Lună, vino, Soare,

Că tragem la-nsurătoare,

Cununile neursite,

Zac sub hornuri azvârlite*.

Mult așteptata noapte a zânelor, Noaptea de Sânziene, vine cu o mulțime de binecuvântări pentru cei cu inimi curate, dar și cu pedepse pentru cei cu gânduri strâmbe. Cel puțin așa se crede din vechime, din folclorul românesc, din imaginația colectivă a bătrânilor noștri, care ne-au lăsat o mulțime de povești pline de semnificații, cu personaje pline de puteri și ritualuri cu fel de fel de întrebuințări.

Sărbătorită din cele mai vechi timpuri, ca o supremă dovadă a venerației a cuplului astral primordial, Soare - Lună, Noaptea de Sânziene este și astăzi considerată o zi mistică, celebrată în cele mai diverse moduri de către oamenii care se strâng la un loc pentru a o cinsti cu buna lor dispoziție și bucurie de viață.

Așa cum facem de fiecare dată când ne preocupă semnificațiile unei „sărbători de altădată”, ca Sânzienele, am deschis și de această dată cartea prietenului Marcel Lutic din Iași, Timpul sacru – Sărbătorile de altădată (Ed. Kolos, Iași, 2009), și suntem mai mult decât încântați să vă împărtășim câte ceva din cele aflate răsfoind-o.

Ce înseamnă „Sânziene”?

În primul rând, numele de „Sânziene” se referă la trei elemente strâns legate între ele: zânele – extrem de active în noaptea de 23 spre 24 iunie, Noaptea Sânzienelor, florile galbene ce înfloresc în jurul zilei de 24 iunie – considerate înlocuitoare ale zânelor în lumea vegetală și sărbătoarea din data de 24 iunie, numită în general Sânziene, sau Drăgaică (în sudul României).

Cine sunt Sânzienele?

Sânzienele întruchipează, în imagineația populară românească, niște fete frumoase, care trăiesc în natură, de obicei prin păduri sau pe câmpii, și care dau puteri magice buruienilor și florilor, astfel încât în preajma sărbătorii Sânzienelor acestea devin plante de leac, iar imediat după această sărbătoare plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc. Sânzienele au puteri și îi pedepsesc pe cei care le nesocotesc

În Noaptea Sânzienelor, se spune că zânele umblă pe pământ sau zboară prin aer și împart rod holdelor și femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile oamenilor, apără semănăturile de grindină. De asemenea, se mai crede că acei oameni care le nesocotesc puterile Sânzienelor vor fi pedepsiți.

Pedeapsa favorită a Sânzienelor pentru femeile care nu respectă această sărbătoare este pocirea gurii, în timp ce pe bărbații care jură strâmb îi pedepsesc într-un mod mult mai crunt.

De altfel, se știe despre Sânziene că sunt mari iubitoare de dreptate.

Ritualul coronițelor de sânziene pe case

În ajunul Sânzienelor, spre seară, se aruncă o coroniță de sânziene pe casă, iar dacă aceasta rămâne acolo înseamnă măritiș grabnic pentru fata care o aruncă.

Coronița căzută trebuie aruncată încă de câteva ori, iar a câta oară se oprește pe casă, atâția ani mai are de așteptat fata până se mărită.

Virtuțile magice ale scăldatului în rouă de sânziene

În dimineața Sânzienelor, în trecut fetele se spălau cu rouă de sânziene, o adevărată apă divină. Pentru a avea efect magic, se impuneau câteva condiții.

Roua sânzienelor era strânsă în zori de către babe, din locuri necălcate. Era strânsă într-o pânză albă nouă și stoarsă într-o oală nouă. În drum spre casă, babele nu vorbeau nimic și nu aveau voie să se întâlnească cu nimeni. Dacă aceste condiții erau îndeplinite, cine se spăla cu această apă era sănătos și drăgăstos tot anul.

Tot de Sânziene, în unele zone feciorii aprind Făclia de Sânziene, iar fetele se supun descântecului de întors inima unuia către altul.

Interesant ritual, dacă luăm în calcul momentul prielnic unor astfel de practici, sărbătoarea fiind totodată una intens erotică.

Fie ca, de ziua lor, Sânzienele să ne ajute să devenim mai buni, mai empatici, mai grijulii unii cu alții și cu natura și mai recunoscători pentru tot ceea ce ne înconjoară cu atâta frumusețe.

O sărbătoare fericită tuturor!

*versuri din folclorul românesc.

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password