Tradiții Textile

La tradiții textile

ne place să fim cinași! Ne e dragă ia românească, cu toate minunățiile ei, cu ciupag, fodori, stanii, cipcă, trăsuri, șire și toate celelalte. Cămașa de bărbați cu barbure, cu pumnași sau cu sabac. Cătrințele, pieptarele, cusăturile și broderiile. Ne plac culorile, mai ales cele ale cusăturilor tradiționale, și ne plac modelele de cusături vechi, de la coarnele de cerb ce se regăsesc pe obiecte vechi de mii de ani, încă din cultura Cucutenilor, la modele feminine și vesele cum e Hora Fetelor, la motive zoomorfe și geometrice cum sunt Capra, Chiaptănul, Crucea, Păianjenul, Biscuitele, Rombul, Drâmbulicul, Jermuletele (zigzagul ce seamănă cu Coloana Infinitului), puii, cheițele și purecuții. Ne sunt atât de dragi încât vrem musai-musai să le ținem în viață și să ne bucurăm de ele în fiecare zi.

Cine suntem?

Ne-am adunat o mână de oameni pasionați de etnografie, modă, frumusețe, oameni, meșteșuguri și viață. Unul studiază cusăturile, modelele și culorile hainelor românești vechi, altul le pune pe hârtie și le proiectează în prezent, una face croiul tradițional sau modern al hainelor, alta e cu broderia, una face dantele și modele și alta țese la răboi, toate acestea așa cum au învățat de la bunicile lor mai demult. Și uite așa elementele noastre românești devin din nou cunoscute și apreciate de oameni.

Ce facem?

Ne-am pus serios pe treabă. Modelele tradiționale le-am luat, le-am suflat bine de praful depus de-a lungul timpului și le-am reintrodus în vestimentație, atât sub formă tradițională cât și modernă, astfel încât ele să își poată relua prestigiosul rol pe scena vestimentară a lumii de acum.
Azi purtăm haine noi și moderne, dar ele devin brusc spectaculoase dacă știm cum să le combinăm cu un model vechi autentic. Iar noi, oamenii, ne simțim mai frumoși și mai noi înșine când le purtăm. Parcă sărbătorim ceva în fiecare zi. Pentru că, nu-i așa?, cui nu-i place să fie cinaș?

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password