Andrei, Lupul și Usturoiul. Ce se întâmplă în ultima zi din noiembrie

person Publicat de: Tănăsica list In: Legende și povești Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 649

Povestea Sfântului Andrei și obiceiurile acestei zile speciale la români.

Despre „Andrei” știm că vine din grecescul „andreas”, care înseamnă bărbătesc. Mai știm că Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, a rămas cunoscut drept „cel dintâi chemat”, iar ortodocșii îl consideră ocrotitorul României. Nu se știe exact în ce perioadă a pășit el pe meleagurile acestea, însă se știe că a avut un sfârșit de mucenic, răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, de unde și „crucea Sfântului Andrei”.

Ziua de 30 noiembrie este ziua Sfântului Andrei. Pe lângă faptul că este sărbătoare națională, zi liberă de la serviciu, de la școală și prilej de petrecere pentru peste 600.000 de români care-i poartă numele, ziua Sfântului Andrei are o poveste cu totul specială. Povestea spune că deja din prima secundă a zilei de 30 noiembrie, adică de la miezul nopții, încep să umble strigoii, să fure mințile oamenilor și rodul livezilor, într-o teribilă luptă a forțelor binelui cu cele ale răului.

Andrei și usturoiul

Pentru că, în trecut, aceste detalii ale vieții nu erau de domeniul miraculosului și nici al miticului, așa cum sunt considerate astăzi, oamenii știau ce „arme” să scoată în situații ca acestea. Una dintre cele mai puternice era, desigur, usturoiul. Purtat la sine, ținut în casă, pus la ferestre și la uși, usturoiul era considerat eficient împotriva forțelor malefice despre care se spune că se activează în această zi.

Andrei și Lupul

Andrei Cap de Iarnă, cum este „poreclit” el în tradiția populară, are o legătură interesantă cu unul dintre simbolurile ancestrale ale oamenilor care au populat dintotdeauna acest spațiu: lupul. Se spune despre Andrei că protejează de lupi, și se mai spune că pe vremea dacilor Anul Nou se celebra de ziua lui, 30 noiembrie, care era numită Ziua Lupului.

Andrei și Războiul

Ziua Sfântului Andrei se mai leagă de încă un eveniment semnificativ pentru români, mai ales pentru cei care țin la tradiții. Vă invităm să ne urmăriți în continuare pentru a afla despre ce poveste este vorba.

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password