Berbecarii, o veche sărbătoare uitată a strămoșilor mitici. Câteva semnificații

person Publicat de: Tănăsica list In: Legende și povești Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 1876

O poveste despre o sărbătoare frumoasă dar uitată.

Există o sărbătoare despre care astăzi nu se mai știe nimic, dar care, în trecut, era sărbătorită pe 24 septembrie.

Se numește Berbecarii și are legătură cu strămoșii mitici, imaginați sub forma unor berbeci. Berbecul era, totodată, simbolul sacrificiului adus zeităților familiei și sufletelor strămoșilor. Berbecarii sau Teclele Berbecilor era o sărbătoare în toată regula, în care nu se muncea, nu se lucrau lâna și pieile de animale și nu se atingeau unelte sau obiecte ascuțite. Aceia care îndrăzneau să încalce regulile riscau să fie vizitați de lupi, care nu plecau până nu înfulecau o oaie-două sau un berbec.

Câteva semnificații mitice ale berbecului

În mitologia clasică, berbecul era considerat mesagerul și animalul de călărie al zeilor, având afinități astrale cu Marte și cu Soarele. Grecii antici aveau chiar un zeu al berbecilor care apăra turmele de fiarele sălbatice.

Pe vremuri, berbecul era considerat un animal sacru, simbolizând fecunditatea, forța, curajul și încăpățânarea până la proverb: „Nu fi berbec!”

În tradiția românească, berbecul era aducător de noroc, iar coarnele sale erau folosite pentru a apăra locul în care erau puse și pentru a aduce belșugul.

De asemenea, se credea că prin intermediul coarnelor, berbecul este un receptor al energiilor cerești, de aceea se spunea că atunci când doi berbeci se băteau, venea furtuna.

Dacă ne gândim bine, zodia berbecului începe primăvara, în jurul echinocțiului de primăvară, iar după aproximativ șase luni avem această sărbătoare a berbecilor, plasată în jurul echinocțiului de toamnă, ceea ce poate da sens multor semnificații mistice care, așa ca multe altele, ne scapă nouă astăzi.

Coarnele Berbecului, un puternic simbol decorativ

Coarnele Berbecului poartă și astăzi semnificațiile din vechime. Folosite ornamental din trecutul îndepărtat, acestea decorează încă ia românească și alte obiecte tradiționale.

[caption id="attachment_5788" align="alignnone" width="300"] ie traditionala coarnele berbecului[/caption]

Pentru a afla mai multe despre simbolistica ornamentală a Coarnelor Berbecului, vă invităm să citiți și această postare de pe blogul nostru.

Mulțumim, ca de fiecare dacă, pentru inspirație, prietenului Marcel Lutic de la Iași, care a împărășit cu noi toți o mulțime de informații interesante despre momente, semnificații și obiceiuri mistice, din trecutul civilizației noastre, în Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, Editura Kolos, Iași, 2009.

Foto Berbec: enciclopedieberbere.revues.org

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password