Mici secrete de pe ie, mari semne de armonie. Spirala geometrică și Coarnele Cerbului

person Publicat de: Tănăsica list In: Ornamentică românescă Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 1597

Semnificatia unora dintre cele mai vechi simboluri de pe iile românești: spirala geometrica Cucuteni și coarnele cerbului.

Hainele sunt și au fost întotdeauna un limbaj. Ele comunică stări, emoții, gusturi, experiențe, apartenențe la comunități, culturi.

Nu au puterea de a-i face pe oameni frumoși și nici urâți, dar de multe ori, hainele, și mai ales modelele cu care sunt decorate, pot avea semnificații puternice care mai demult erau bine cunoscute și folosite în favoarea celui ce le purta.

Pentru că își coseau propriile ii și cămăși, oamenii aveau libertatea de a alege exact ce voiau să transmită prin piesa vestimentară respectivă.

Haina era un fel de (auto)caracterizare a persoanei care o purta, dar putea face și invocații magice ale unor principii universale ale vieții.

Astfel, modelele cusute pe ii nu sunt simple desene pe pânză ci veritabile simboluri despre care se crede că au puterea de a-i purta noroc celui care o poartă, de a-l păzi de duhuri rele și a-l feri de ghinion.

Spirala, crucea, steaua cu 8 colțuri, rombul, drâmbulicul, zigzagul sau cheițele sunt toate semne care au directă legătură cu principiile de bază ale universului: ciclicitatea, echilibrul, regenerarea, vitalitatea, întregul, unitatea.

Azi, despre spirala geometrică și coarnele de cerb

Spirala (model roșu) este unul dintre semnele universale ale vieții. Folosită încă de pe vremea culturii Cucuteni (adică de vreo 8000 de ani), spirala a fost asumată de grecii antici și este un semn al energiei regenerative.

Punctează sursa din care emană viața sub formă de mișcare circulară (sau pătrată) infinită, este simbol al fecundității – ilustreazând centrul din care izbucnește viața. Totodată, ea simbolizează energiile opuse care țin universul în echilibru (masculin - feminin, cald - rece, întuneric – lumină etc).

Multe galaxii au formă de spirală, simbolizând evoluția și schimbarea neîncetată a universului.

Și Coarnele de cerb (model negru) sunt tot un model arhaic, dar zoomorf.

Au fost alese, ca și coarnele de berbec, ca model de cusătură în ornamentica hainelor tradiționale, cu inspirație din natură și din gospodărie. Cerbul este un animal nobil, mare și puternic și este considerat simbol al vitalității și regenerării.

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password