Gerar cu barbure și floricele, mai mare dragu’ de ele

person Publicat de: Tănăsica list In: Ornamentică românescă Pe: comment Comentarii: 0 favorite Accesari: 769

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, iubitori de frumos și autentic.

În primul rând, vă spunem un mare și tradițional La mulți ani și un 2016 excelent!

Apoi, v-am pregătit o mică poveste, ca să vă încălziți un pic sufletele la început de Gerar.

Personajele principale de astăzi vin, așa cum ne place nouă cel mai mult, de pe cele mai spectaculoase piese ale portului tradițional românesc, ia și cămașa. (Spunem „ia și cămașa” pentru că este foarte important să nu se creadă despre ele că sunt unul și același lucru, nici vorbă. Ia este bluza fetelor și a femeilor iar cămașa, a bărbaților. Simplu.)

Aproape două milenii, bluzele și cămășile purtate de oamenii care au populat teritoriul pe care se găsește România, au fost lungi, „cu poale”, poate asemănătoare cu niște cămăși de noapte.

Am putea spune că acest model era purtat deja de pe vremea dacilor, dacă ne uităm cu atenție pe monumentul de la Adamclisi, Tropaeum Traiani.

În urmă cu nu foarte mult timp, adică abia acum vreo 60-70 de ani, bluza lungă și-a cam încheiat povestea, s-a demodat total și aproape că a dispărut.

„Poalele” s-au desprins de bluză, iar aceste piese au devenit scurte și au ajuns la forma pe care o cunoaștem. Decorul, în schimb, modelele cusăturilor s-au conservat destul de bine, în special în Transilvania.

Pe Târnave, ornamentica se face discret și cu gust, cu modele mărunte, așezate în șiruri scurte. Ornamentele sunt multicolore, pe cusături de culoare neagră se pune roșu, verde, mov, galben, albastru și reprezintă motive geometrice și vegetale, floricele, trifoi etc. Astfel, găsim, iată, și în zi de azi, modele gen „puricei”, mâneci brodate în „pui” - adică cusături verticale, terminate cu „fodori” împodobiți cu celebra și simpatica „cipcuță”.

La bărbații români, piesa tradițională principală întâlnită în port este cămașa cu barbure. Barburele este o cusătură specială compusă din câteva linii pornite din unghiuri. Mai demult se numea „cămașă cu cruce”. Barburele este un model foarte vechi, care a avut și el o evoluție a sa în reprezentarea pe cămăși.

La cămășile vechi, barburele era multicolor, în timp ce la modelul mai nou, care a intrat în vestimentație începând cu secolul XX, broderia este realizată din fir negru, după influența Sibiană. Motivul barburelui este unul delicat, alcătuit din flori stilizate, bobocei, trandafirași, iar la gât se încheie cu ciucuri. Hainele vechi le păstrează pe cele noi, spune un vechi proverb african, dacă bine ne amintim. Mai departe, am putea spune, în ziua de azi modelele vechi împrospătează hainele noi și le fac, parcă, irezistibile.

Aceste cusături au un farmec cu totul special și, purtate pe haine, transformă întreaga vestimentație într-una extraordinară.

Iată încă niște modele de cusături pe care le veți regăsi pe iile și cămășile create în atelierul Tradiții Textile, în ianuarie-februarie. Acestea sunt ii de Săliște, de pe Târnave, zona Sibiului și barbure. Imaginile au fost preluate din cartea Cusături românești de Paul Petrescu, Elena Secoșan și Aurelia Doagă.

Comentarii

Niciun comentariu momentan!

Lasă un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password